keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

ARKKITEHTUURIN PERUSKÄSITTEITÄ: MASSA, RAKENTEET, MATERIAALIT / Structures and materials in architecture

Scroll down for English instructions.
Mitä tarkoitetaan massoittelulla arkkitehtuurista puhuttaessa? Mikä merkitys rakenteilla ja materiaaleilla arkkitehtuurissa? Kirjoita vapaamuotoinen essee. Käytä alla annettuja lähteitä.

LÄHDE 1:
Seuraava johdantoteksti aiheeseen on sivulta 

Rakenteet ovat näkyviä ja näkymättömiä osia järjestelmästä, josta arkkitehtuuri ja rakennettu ympäristö muodostuu. Rakenteita voisi kutsua rakennusten luurangaksi tai rakennetun ympäristön selkärangaksi. Rakenteiden tehtävänä on pitää teknisesti jokin koossa, oli kyse sitten kauppahallista tai pärekorista. Rakenteiden muotoon vaikuttaa ensisijaisesti niiden rakennustekninen tehtävä, mutta arkkitehtuurin ja muotoilun alueella rakenteet antavat kohteelleen myös muotoa, tyyliä ja luonnetta, aivan kuten ihmisellekin.
Mitat
Toimintansa helpottamiseksi ihminen on luonut erilaisia menetelmiä kuvata tarkasti asioiden ja kohteiden kokoa. Välttyäkseen tulkinnanvaraisuudelta hän on kehittänyt luvut ja numeroihin perustuvia mittajärjestelmiä. Senttimetrit, prosentit tai kilogrammat kertovat jonkin kohteen luonnollisen koon. Ihmisen on tämän tiedon perusteella, kohdetta näkemättä, mahdollista kuvitella se mielessään. Mitat ovat ihmisten välisiä sopimuksia. Ne mahdollistavat ihmisten välisen tiedonsiirron mitä erilaisimmissa kommunikointi-, tutkimus-, suunnittelu- ja rakentamistehtävissä. Ne eivät ilmaise kohteen arvo- tai laatuominaisuuksia, kuten vaikkapa kauneutta tai rumuutta,  hyvyyttä tai huonommuutta.
Suhteet
Yksi ihmiskunnan ikuisista arvoituksista on, miten määritellä kaunis tai hyvä? Ratkaistakseen kysymyksen on ihminen koko historiansa ajan kehitellyt erilaisia suhdejärjestelmiä.  Suhteiden ja mittojen ymmärtäminen vaatii harjaantumista. Mitta- ja suhdemaailmassa työskentely onkin eräs alue, joka pysyy arkkitehdin työsarkana läpi koko uran. Voisi sanoa, että suhde on mittojen ja  muotojen synnyttämä lapsi. Hyvään suhteeseen kuuluu niin ihmiselämässä kuin arkkitehtuurissakin tietty harmonia, tasapainoisuus. Mitään tiedollista totuutta oikeasta tai hyvästä suhteesta ei ole, vaikka tällaista universaalia lakia on yritetty etsiä vuosituhansia Eräs tunnetuimpia teorioita lienee ”kultainen leikkaus”. Hyvä mittasuhde on kuitenkin pysynyt samanlaisena arvoituksena kuin hyvä ihmissuhde. Ehkä onkin oikein, että tämäkin asia kuuluu elämän ikuisiin mysteereihin yhdessä sellaisten vaikeasti määriteltävien käsitteiden kanssa kuin esimerkiksi kaunis, ruma ja väärä. Ihminen katselee näitä elämän mysteerejä aina yhtä hämmentyneenä ja ihastuneena kuin vastasyntynyttä lasta: ”...no voi ihme!”
Muodot
Kirjassa käsiteltävät perusmuodot on jaettu kahteen ryhmään: kaksiulotteisiin ja kolmiulotteisiin muotoihin (tasomuodot ja tilamuodot). Muodon fyysisiin, käsin kosketeltaviin ja aineellisiin ominaisuuksiin kuuluvat muodon materiaali ja pinnan rakenne. Pinnan rakennetta ja käsittelytapaa kutsutaan tekstuuriksi. Lisäksi jokaisella materiaalilla on itsellään oma struktuurinsa eli tapa, jolla aines on rakentunut. Struktuurin ja tekstuurin lisäksi materiaaleilla on lämpötilansa, värinsä tai värityksensä, tuoksunsa ja kyky heijastaa ääntä. Näiden ominaisuuksien yhteenlaskuna materiaalit suosivat tiettyjä muotoja. Tämän vuoksi esimerkiksi jääkiteellä on aivan erilaiset muodot kuin vaikkapa öljyläikällä.
Muodon fyysisiin, näkyviin ja aineellisiin ominaisuuksiin kuuluvat myös massa eli aineen paljous ja tilavuus eli volyymi. Vanha kompakysymys havainnollistaa ilmeikkäästi massan ja tilavuuden eron: ”Kumpi painaa enemmän, kilo höyheniä vai kilo terästä?” Arkkitehtuurissa ja muotoilussa massoitteluksi kutsutaan niitä työvaiheita, joissa suunnitellaan rakennuksen tai esineen kokonaishahmoa. Tässä käytetään apuna mm. kaksiulotteisia leikkaus- ja julkisivupiirustuksia ja perspektiivikuvia sekä kolmiulotteisia pienoismalleja. Muodonanto osana arkkitehtuurisuunnittelua Muoto ja erilaiset muotojen yhdistelmät ovat näkyvin osa arkkitehtuuria ja rakennettua ympäristöä. Arkkitehtuuri sekä muotoilu eli design ovat työaloina hyvin toistensa kaltaisia ja lomittuvat toisiinsa. Molemmilla suunnittelualoilla työ perustuu muodonannon taitoon. Ero on oikeastaan vain muodon koossa. Yleistäen voidaan sanoa, että muotoilija antaa muodon elämänpiirimme esineille ja laitteille, arkkitehti muotoilee tiloja niiden ympärille. Rakennuksen muodot syntyvät monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Suunnittelun lähtökohtana ovat tilaajan toiveet sekä kaavoitus- ja muut lakisääteiset vaatimukset. Arkkitehdin suunnittelutyössä muotoa määräävät rakennuksen tehtävä ja sen käyttötarkoitus rakennuksen sisällä ja sen välittömässä läheisyydessä. Näillä perustein kioski, kunnantalo ja lentokonehalli jo erottuvat toisistaan. Muotoihin vaikuttavat ratkaisevasti myös rakennetekniset valinnat sekä niitä koskevat lait ja määräykset.
Rakenteiden omatkin ominaisuudet antavat vaatimuksensa muodoille. Rakenteiden tekniset ratkaisut suunnitellaan yhteistyössä eri suunnittelijoiden kesken. Arkkitehti ideoi rakennuksen muotokielen ja pitää huolta eri suunnitelmien yhteensopivuudesta.  Muodon fyysisten ominaisuuksien lisäksi muodonannossa on eräänä olennaisena tekijänä arkkitehdin tai muotoilijan oma käsitys siitä vaikutelmasta, mitä hän haluaa kullakin muodolla välittää. Kyseessä on alue, jossa suunnittelija toimii tulkkina ihmisen ja muodon välissä.

Formalismiksi kutsutaan sellaista muodonantoa, jossa itse muoto nostetaan sisältöä tärkeämmäksi. Puhutaan ulkokohtaisesta muotoilusta, muodonannosta ilman aitoa sidosta elävään toimintaan tai muodosta muodon vuoksi. Suunnittelijoiden parissa on vallitsevana käsityksenä, että hyvä muoto ilmaisee materiaalin fyysisiä ominaisuuksia sekä teknistä että taiteellista tehtäväänsä rehellisesti ja rohkeasti. Hyvän muodon kanssa käsikkäin, tasavertaisena kulkee myös taidokas suhteiden sommittelu. Suunnittelualan ammattilaiset tavoittelevat muodonannossaan mahdollisimman käyttökelpoista, kaunista ja hyvää juuri sille ihmiselle, joka rakennusta tai tuotetta käyttää. Muodon antamiseen, muotoiluun ja suunnitteluun kytkeytyy käytännöllisten, teknisten sekä taiteellisten näkökulmien ohella myös moraalisia ja eettisiä valintoja. Toistaiseksi meillä ei ole yksiselitteistä  vastausta kysymykseen hyvästä ja oikeasta muodosta, materiaalista tai mittasuhteista. On vain erilaisia yrityksiä kuvailla asiaa. Käsite hyvä tai huono on näkijänsä henkilökohtainen arvio.

LÄHDE 2:

LÄHDE 3:
post and lintel = pylväs ja palkki
arch = kaari
buttress = tukipilari
vault = holvi
cantilever= ulokepalkki
skeleton frame = tukirakenne



What are the basic materials used in architecture? How do materials affect on the form of a building? "Structure" in architecture is that system that keeps the building materials together. How have architectural structures developed over time? Write an essay!
Sources:
A video on basic structures in architecture

tiistai 15. maaliskuuta 2016

PIENOISMALLI


VALITSE YKSI SEURAAVISTA PIENOISMALLITEHTÄVÄVAIHTOEHDOISTA:


KEVYTRAKENTEINEN OLESKELUPAIKKA 
Suunnittele Etiksen pihalle mahdollisimman kevytrakenteinen oleskelupaikka, jossa rakenne jää näkyväksi. Panosta kestävyyden lisäksi myös kauneuteen. Mieti, minkälaista visuaalista vuoropuhelua oleskelupaikka käy koulurakennuksen kanssa. Kuinka lähellä tai kaukana se rakennuksesta on? Mieti erilaisia kattamisvaihtoehtoja. Haluatko, että valo siivilöityy katteen läpi vai kaipaatko syvää varjoa. Miellyttävätkö kylmät vai lämpimät värit? Miten kate kiinnitetään runkoon? Mitä materiaalia se on? Tehtävä muokattu Arkkitehtuurin ABC: peruskäsitteitä -kirjan tehtävästä.


VASTAKOHTIEN RAKENNUS 
Vaihtoehto A:
Suunnittele ja toteuta pienoismallina Emman lisärakennus nykyisen parkkipaikan kohdalle (ks. kartta opettajalta). Käytä hyvin vastakohtaisia materiaaleja: esim. kevyttä läpinäkyvää muovia ja himmeää pahvia. Älä käytä liian monia eri materiaaleja samassa rakennuksessa, vaan mieti tarkkaan, millaisia vastakohtapareja haluat käyttää ja miten ne palvelevat rakennuksen kokonaisuutta ja ideaa. Tehtävä muokattu Arkkitehtuurin ABC: peruskäsitteitä -kirjan tehtävästä.

Vaihtoehto B:

Suunnittele ja toteuta pienoismallina Emman lisärakennus nykyisen parkkipaikan kohdalle (ks. kartta opettajalta). Käytä pienoismallissa vastakohtaisia muotoja: suoria pitkiä linjoja ja pieniä teräviä kulmia, pehmeitä kaaria ja teräviä muotoja jne. Mieti tarkkaan, millaisia vastakohtapareja haluat käyttää ja miten ne palvelevat rakennuksen kokonaisuutta ja ideaa. 
Tehtävä muokattu Arkkitehtuurin ABC: peruskäsitteitä -kirjan tehtävästä.


MIELENKIINTOINEN MUOTO 
Suunnittele Emman lisärakennus (ks. kartta opettajalta), jonka muoto pohjautuu yhden muodon toistolle: tee pienoismallimateriaaleista sarja samanmuotoisia kappaleita eri mittakaavoissa ja suunnittele niiden pohjalta rakennus. Mieti, mikä on rakennuksen massa ja sisätilan yhteys.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Perspektiivi

Lue alla olevien linkkien takaa löytyviltä sivuilta perspektiivistä.
Vastaa kirjallisesti paperille seuraaviin kysymyksiin:
1) Mitä tarkoitetaan perspektiivillä?
2) Mikä on pakopiste?
3) Mikä on horisontti?
4) Milloin käytetään kahden pakopisteen perspektiiviä?

Perspektiivioppi
Serlachius-museon perspektiivisivu