sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

2. VALAISTUS JA VÄRI / Light and colour

What is the function of light and colours in architecture? What type of psychological effects do light and colours have? Focus on interiors
Sources:
An article on the function of colour in architecture
A short blog text on light in architecture
Light in architecture and psychology of light

Mikä merkitys valaistuksella ja väreillä on arkkitehtuurissa? Minkälaisia psykologisia vaikutuksia on valolla ja väreillä? Keskity käsittelemään sisätiloja. 
Pyydä opettajalta lainaan kirja valosta ja väristä arkkitehtuurissa

Seuraava johdantoteksti valo ja väri -aiheeseen on sivulta http://www.arkkitehtuurikasvatus.fi/opetusaineistoa_matkalla.php

Valon ominaisuuksia
”Valo on aaltoliikkeenä etenevää sähkömagneettista säteilyä”, sanoo Ferdinand von Fyysikko. ”Valo on ihmisen mielentilan ratkaisevia tekijöitä”, sanoo Pirkko Psykologi. ”Valo on yhtä tärkeä kuin väri”, sanoo Tauno Oskari Taiteilija.
Valolla on lukematon määrä eri ilmenemismuotoja myös rakennetussa ympäristössä. Ilman valoa silmämme eivät havaitse muotoa, väriä, liikettä tai tilaa. Valo on fysikaalinen lähtökohta näkemiselle ja havaitsemiselle. Fysikaalisten ominaisuuksiensa lisäksi valolla on hyvin suuri vaikutus ihmisen mieleen ja havainnoimiseen. Valon kokeminen on persoonakohtaista. Toiset pitävät kirkkaasti valaistuista tiloista, toiset taas himmeistä valoista. Valon merkityksestä ympäristössämme Ilman valoa ei ole varjoa. Varjot tuovat pintaan, tilaan ja väriin syvyysvaikutelman, kolmiulotteisuuden. Nykyisin useissa rakennuskohteissa arvorakennuksista moottoritien valaistuksiin käytetään erityistä yövalaistusta.
Valaistu maisema jää ihmisen muistiin usein yhtä voimakkaana kuin päivänvalon maisema. Valaistuksen suunnittelijoilla on jännittävä ja vastuullinen tehtävä, koska he valitsevat näkyviin yhteistä todellisuutta, poimivat pimeästä esiin haluamiaan osasia ja vaikuttavat siten ympäristön tunnelmaan sekä muistikuviimme ja toimintaamme.
Värin ominaisuuksista
Väri vaikuttaa tilan tunnelman luomiseen ehkä valoakin enemmän. Näkijän henkilökohtaiset mieltymykset määrittelevät  väritunnelman laadun. Rakennetun ympäristön värimaailma saa perustansa vallitsevista luonnonolosuhteista ja -materiaaleista. Pohjolan vaalea ja valkea valo sekä pehmeät värisävyt luonnossa ovat luoneet pohjoisen väriasteikon perustan pastellimaisen vaaleaksi. Kuuma tropiikki ja sen keltaisen ja punaisen sävyjä hehkuva aurinko taas luo voimakkaat sävyt kukkiin, eläimiin ja maaperään. Samat piirteet toistuvat rakennusten, vaatteiden ja ihmistenkin värityksissä. Kertasilmäyksellä voi kokemattomampikin ympäristön tarkkailija erottaa värityksen perusteella, mitkä ovet, ikkunat tai seinät kuuluvat suomalaiseen, mitkä taas meksikolaiseen kylään.
Värin arvoista
Väreillä on myös olemassa epävirallinen arvoasteikko, joka saa alkunsa kulttuurioloista. Aikoinaan vanhat pappilat maalattiin keltaisiksi, jotta ne muistuttaisivat enemmän kivisiä kartanoita ja erottuisivat tavallisen rahvaan punamultaisista mökeistä. Kartanoiden keltainen väritys puolestaan oli lähtöisin antiikin Rooman ja Kreikan rakennusten ihannoimisesta. Värillä ja tyylillä pyrittiin jäljittelemään marmoria ja tuon ajan kulttuurin loistoa. Vallitseva kulttuuri määrittelee värien merkityksiä ja symboliarvoa. Länsi-Afrikassa, Ghanassa valkoinen kuvaa onnistumista, voittoa ja onnellisuutta. Länsimaissa valkoista pidetään ilon ja puhtauden värinä, mutta Intiassa valkoinen on suruväri. Kirkollisilla väreillä on hyvin tarkkaan määritellyt, omat merkityksensä, samoin liikenteen väreillä. Musta-keltaraidoitus on yleinen varoitusväri. Sen esikuva tulee suoraan luonnosta, esimerkiksi ampiaisen takapuolesta: varo! Väreillä onkin kauas, ihmiskunnan alkujuurille ulottuvia sisältöjä, vaikka täysin vedenpitäviä sääntöjä niiden tulkitsemisessa ei olekaan.
Pienoismallitehtävä:

Suunnittele ja tee pienoismalli jostakin julkisesta sisätilasta (esim. kahvila, kirjasto, yökerho, kirkko), jossa päähuomio on värien ja valaistuksen käytössä. Minkälaista tunnelmaa haet ja miten värit, valot ja varjot vaikuttavat siihen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti